Documentalista de mirada inquieta, en Steve James ha trobat en el cinema un recurs per posar sobre la taula les desigualtats socials, les trampes del sistema i els defectes més flagrants dels quals peca la societat americana, aparent idíl·lica a ulls de Donald Trump. Convertint els marginats en herois, al llarg dels anys, en James ha descobert al públic històries de superació i petites victòries de comunitats condemnades a l’extraradi.

 

Amb una càmera que cerca la veritat en les mirades, els gests i les imatges d’arxiu, en Steve James s’endinsa en el sistema judicial, el sistema escolar i el sistema econòmic del seu país per d’estripar les injustícies que s’hi amaguen a causa d’un racisme intrínsec.

 

Nominat a l’Oscar en dues ocasions pels seus documentals Hoop Dreams (1994) i Abacus: Small Enough to Jail (2016), Steve James ha sigut guardonat i avalat per la premsa a diversos festivals d’arreu del món. Un suport cabdal que va recompensar l’any 2014 amb el documental Life Itself, una emotiva peça al voltant de Roger Ebert, periodista clau de la crítica cinematogràfica americana.

Steve James Foto

Projeccions

Filmoteca de Catalunya

El prestigiós director canadenc Denis Côté, autor de títols tan importants dins del nou cinema d’autor com Curling o Vic+Flo Saw a Bear, estrenarà a Catalunya el seu darrer film, Répertoire des villes disparues, després del seu pas per Berlín i San Sebastià. Al seu habitual retrat de persones aïllades, bé pel seu caràcter, bé pel lloc remot i fred on viuen, s’uneix en aquesta ocasió un component fantàstic que enrareix encara més la pel·lícula, aconseguint escenes amb una atmosfera absolutament inquietant que flirtegen amb el cinema de terror. Tot i que al final el que a Denis Côté li interessa és l’estudi d’uns personatges que pertanyen a un col·lectiu del que no es poden desvincular. Una cinta sorprenent, esquerpa i innovadora que no deixarà indiferent.

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 12:  Director Denis Cote attends the 'Boris without Beatrice' (Boris sans Beatrice) photo call during the 66th Berlinale International Film Festival Berlin at Grand Hyatt Hotel on February 12, 2016 in Berlin, Germany.  (Photo by Dominique Charriau/WireImage)

Projeccions

Estrenada al festival de Sundance de 2019, Greener Grass, ha deixat petjada per allà on ha passat, gran part d’aquest mèrit ha estat per l’aposta arriscada de Jocelyn DeBoer i Dawn Luebbe, directores, guionistes i protagonistes del llargmetratge. L’èxit del curtmetratge, titulat amb el mateix nom que el film, va portar a produir el que es considera una de les peces més imaginatives i estranyes de l’any.

JOCELYN DEBOER I DAWN LUEBBE

Projeccions

En Brenden Hubbard és cineasta, escriptor i productor. Ha dirigit produccions i cicles de festivals des del 2012, entre els quals es troba el curtmetratge de Fuzzy Logic, Curfew i el llargmetratge Before I Disappear (present a l’Americana 2015). Des de llavors ha participat amb més de 30 curtmetratges i llargmetratges, entre els quals el guanyador del Jurat a Sundance 2015 Oh Lucy !, Cul-De-Sac (selecció oficial al Festival Internacional de Cinema de Toronto), i més recentment The Vanishing of Sidney Hall (A24, Sony International). Hubbard va estudiar enginyeria d’àudio a la Temple University i ha fet gires internacionals amb bandes com Stellastarr, Father John Misty i Dr. Dog. The Helping Hand és el seu debut en direcció.

brenden2

Projeccions

Seth i Ben Epstein són dos germans de Los Angeles amb arrels profundes de Dallas. Ells són com nens, s’abracen com nens grans i passen la resta del temps intentant fer riure als altres.

No han pogut ser més feliços d’estrenar la seva pel·lícula Something Like Loneliness en una trobada a Texas al festival de cinema SXSW i ara ho faran a l’Americana.

seth-and-ben-epstein-150020

Projeccions

Aaron Poon

Third Week

Anita Roth

The Beast

Bennett Elliott

The Featherweight

Bob Byington

Lousy Carter

Flavia Galuppo

Third Week

Hunter Zimmy

Out of Touch, Funny Pages

Jordi Torrent

Third Week

Kiarash Dadagar

The Steak

Richard Vetere

Third Week

Robert Kolodny

The Featherweight

Tariq Kirksay

Letter to Rosie

Toni Espinosa

Third Week