Americana 2018: Expansió, Consolidació i triomf de la Realitat

El Festival de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona tanca la seva cinquena edició amb gran èxit de públic i es consolida com un dels festivals més destacats de la ciutat.

Un any més el públic cinèfil de Barcelona s’ha apropat als Cinemes Girona i ha gaudit de les diferents activitats paral·leles realitzades a altres espais de la ciutat.

El festival torna a incrementar les dades d’assistència, a les que s’hauran de sumar encara les properes projeccions de la retrospectiva que s’està realitzant en col·laboració la Filmoteca de Catalunya i les que tindran lloc a altres ciutats dins de la Route 66.

El festival ha comptat, a més, amb la presència dels directors Alex Ross PerryFredric Lehne que han vingut a presentar les seves últimes pel·lícules.

El Premi del Jurat Jove Next ha estat per a la pel·lícula de Mark Webber, Flesh and Blood. Basada en fets reals, els protagonistes de Flesh and Blood són interpretats per personatges de la vida real. Mark Webber ha aparegut com actor a més de 40 pel·lícules treballant per directors com Woody Allen, Todd Solondz, Jim Jarmusch, Thomas Vinterberg o Lars Von Trier i el seu quart film com a director va passar per SXSW i es presenta con una ficció no-ficció interpretada per la seva pròpia família.

En paraules del propi jurat, el premi a Flesh and Blood s’atorga “per l’honestedat d’una proposta que es situa a la frontera entre la realitat i la ficció. Genuïna i sense judicis de valor ni estereotips”.

El jurat jove d’aquest any ha esta format per Xavi Mogroviejo, Xavier Sabatés Torres, Bernat Cócera, Gabriela Albano, Alejandro Perea Fernández, Ferran Calvet, Alicia Germán Díaz, Sara Andrejevic, Julieta Estefanell Pradás, David Márquez Cuesta, Gerard Rodriguez Dols, Claudia Guillén, David Leo García Gil, Xabier Guereño Beares, Estefanía Cuevas Gómez, Carlos LLanos Sánchez, Lesslye Barajas, Saül Ivars Pelegrí, Belén Soria, Alejandro Esteban, Jose J. González, Alejandro Arjona Donaire, Carlos Llanos Sánchez.

La pel·lícula guardonada del premi del públic ha estat el documental Janede Brett Morgen, una aproximació a la vida de la primatòloga Jane Godall a partir de les pel·lícules filmades en 16 mm i redescobertes el 2014 en els arxius de National Geographic. Jane, que ha realitzat la seva première nacional a l’Americana, es podrà veure a National Geographic i Nat Geo Wild el proper diumenge 18 a les 18h.

 

La valoració del públic de la programació ha estat notable (3,7 sobre 5), amb totes les pel·lícules per sobre del 2,5. A Jane li segueixen l’òpera prima de John Carrol Lynch, Lucky i el díptic d’animació de Don Hertzfeldt, World of Tomorrow (Episodes I and II). Els premis són un reflex de la gran varietat de la programació, del festival amb obres documentals, de ficció i animació.

A continuació la valoració de tota la programació per ordre de puntuació:

Jane    4,68
Lucky    4,49
World of Tomorrow (Ep. I +II)    4,46
Patti Cake$    4,42
Brigsby Bear    4,36
Gook    3,97
Dina    3,92
The Rider    3,9
Weirdos    3,87
Ex Libris    3,81
Ingrid Goes West    3,76
Saturday Church    3,71
The Endless    3,69
Don’t Think Twice    3,67
The Work    3,62
Menashe    3,59
Flesh and Blood    3,37
Beach Rats    3,34
Golden Exits    3,27
Lemon    3,11
Sylvio    3,09
Gemini    3,05
The Strange Ones    3
Dayveon    2,62

 

L’Americana continua aquests dies a La Filmoteca de Catalunya i a la Route 66, amb projeccions a Cineclub d’Igualada, Cineclub Manresa, Cineclub Vic, Cineclub La Garriga, l’Espai Rambleta de València i Tabakalera de San Sebastián.

 

Mentrestant l’equip del festival comença a treballar per a l’edició que ve. Gràcies a tots!