La inauguració de l’Americana

Tornem de nou a les vostres vides, l’Americana ha arribat, el festival de cinema independent nord-americà de Barcelona celebra l’inici de la seva sisena edició. Ens esperen uns dies d’intensitat cinèfila on freqüentarem els Cinemes Girona, i com a novetat d’enguany, també el Zumzeig. De dimecres a diumenge podrem gaudir la collita del que ens ha anat brindant el darrer any.

Projectarem més de 73 títols, entre llargs i curts, on destaquem una secció documental plena de nominacions als Òscars. Uns invitats d’honor per partida doble els Zellner Bros. (David i Nathan Zellner) que completaran el seu tour per la ciutat amb una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya i la première española de Damsel. Destaquem també en Robert G. Putka, director de We used to know each other, de la qual en tenim la première mundial. Els més joves podran viure part del festival amb les projeccions per instituts gràcies al suport de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i el U.S. Consulate General Barcelona. Com cada any hem tingut dues sessions professionals; la primera anomenada Are you talking to me, una xerrada conjunta entre els community managers del Festival de Sitges, el D’A, l’Alternativa, l’Inedit i l’Americana, hostejada a La Casa del Cine, seu i lloc de referencia del festival. I la segona conjuntament amb l’Academia del Cinema Català, Both sides of the bridge, on es van reunir els invitats d’honor, la directora Clara Roquet, el productor Jordi Torrent i el director David Victori, per explicar-nos com funcionen les produccions indie al país de referencia mundial d’aquest cine.

Al cinema Phenomena inaugurem amb el discurs dels directors, Xavi Lezcano i Josep Machado, que ens introdueixen els dies de pura satisfacció cinèfila que estan per arribar i també a tots aquells que ho han fet possible des del patrocinador Movistar +, passant per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Catalunya Film Festivals fins a El Periódico, Sofilm, Young o Betevé. Finalment es dóna pas al film inaugural The miseducation of Cameron Post de Desiree Akhavan, guanyadora del Gran premi del jurat al festival Sundance 2018.

Se’ns presenta un film personal que navega entre el drama i la comèdia. Una noia és internada en un reformatori religiós, per “curar” la seva malaltia anomenada AMS, atracció al mateix sexe. Efectivament tenim davant nostre un film que critica un sistema retrògrad i sense cap ni peus, al qual no hi té cabuda el col·lectiu LGTB. El guió també de la directora, no ataca deliberadament al pensament homòfob, planteja una mena de teràpia revertida en la que mentre els professors de les institucions guien als “descarrilats” alumnes se subratlla el maltractament psicològic i el sense sentit de la seva ideologia.

Podrem veure en el film els elements característics que aporta el segell Sundance: un muntatge que ens explica i narra el film més que els mateixos personatges, una jove protagonista que se sent fora de lloc i amb la que empatitzem, una música molt lligada al muntatge i un sabor agredolç que es manté de principi a fi.

Un cop finalitzat el film, que es tornarà a projectar diumenge a les 16:00 als cinemes Girona, hem pogut gaudir de La Locanda Pizza, Mistinguett, Founders Brewing, Emmentaler Switzerland i Taste of America. Uneix-te i #feslindie amb nosaltres un any més.