Premis i balanç Americana 2016

Ahir a la nit posàvem punt final a la tercera edició de l’Americana, el festival de cinema independent nord-americà de Barcelona, que durant un cap de setmana llarg ha permès al públic gaudir, no només d’una selecció del més destacat de la producció independent de l’any sinó també d’altres pel·lícules més desconegudes i sorprenents que són una aposta de futur del festival.

En aquesta ocasió a més hem comptat amb la presència d’un dels responsables d’una de les joies de la programació, en Radium Cheung, director de fotografia i co-productor de Tangerine, que ens ha explicat en primera persona les seves experiències al darrere de les càmeres a una masterclass que va tenir lloc a La casa del cine i als diferents Q&A posteriors a les projeccions de Tangerine i Starlet.

_MG_0089
A més hem començat tres activitats noves, que passen a millorar l’oferta del festival. Es tracta de Young Americans, una sessió matinal amb col·loqui posterior per instituts, d’Americana Shorts, la sessió dedicada als curtmetratges i d’Americana DOCS, una secció que pretén acostar-nos als millors documentals indies de la temporada.

Pel que fa a l’assistència del públic, un cop més s’han superat els objectius del festival, amb un increment del 39% d’ocupació entre la sala Phenomena i els Cinemes Girona, on s’han exhaurit les entrades en diverses sessions: People Places Things a Phenomena, les dues sessions d’Americana Kids, les dues sessions de Tangerine, una sessió de The Invitation i les projeccions de In Jackson Heights i Trumbo.

Al marge de l’assistència també cal remarcar la bona acollida de la programació per part del públic, que a través de les seves votacions ha aprovat totes les pel·lícules de la programació, valorant 7 dels 19 títols amb una nota superior al 4 (sobre 5). A més us podem anunciar que ja tenim les dues guanyadores d’aquesta tercera edició.

El premi La casa del cine de la secció NEXT ha sigut per They Look Like People, l’òpera prima de Perry Blackshear, un thriller psicològic que amb molt pocs recursos aconsegueix un gran resultat amb uns encerts que han captivat al jurat jove format per 16 alumnes de crítica.

Poster They Look Like People
El premi del públic ha recaigut en la pel·lícula de clausura, Trumbo de Jay Roach, un drama biogràfic que ens apropa a la figura del Dalton Trumbo, un dels millors guionistes de la història perseguit durant la cacera de bruixes anticomunista dels anys 40.

trumbo-poster
Un palmarès que remarca un cop més la gran diversitat d’Americana, un festival on es poden trobar des de pel·lícules desconegudes i de tan baix pressupost com They Llok Like People fins altres més mediàtiques i que han acaparat l’atenció dels Oscars com Trumbo.

A continuació podeu veure les puntuacions de totes les pel·lícules d’aquesta tercera edició:

Trumbo 4,48
Blood Brother 4,33
In Jackson Heights 4,31
Tangerine 4,3
Cartel Land 4,23
People Places Things 4,18
The Invitation 4,01
The Overnight 3,91
Wildlike 3,9
America Recycled 3,85
Take me to the River 3,81
Starlet 3,8
Krisha 3,75
Prophet’s Prey 3,74
King Jack 3,64
Cronies 3,47
Digging For Fire 3,33
They Look Like People 3,07
Yosemite 2,93

No ens volem acomiadar sense tornar a agrair el suport del Consolat General dels Estats Units a Barcelona, Movistar + i Moritz, per apostar de nou pel cinema independent. També volem agrair la gran feina dels cinemes Girona i Phenomena, l’ajuda dels magnífics voluntaris i fer de nou un agraïment molt especial al públic pel gran suport i afecte, que any rere any ens anima a seguir treballant per millorar el festival.

Moltes gràcies i ens veiem a l’Americana 2017!