Americana 2018: Inauguració del cinquè any més indie

Estem d’enhorabona! El festival de cinema independent nord-americà de Barcelona, o com tots i totes el coneixem, l’Americana, celebra l’inici de la seva cinquena edició. La població de la capital catalana està ben acostumada que la ressaca dels Oscars i el principi de març s’associï amb el cinema inde nord-americà més actual.

Novament ampliem el festival amb un dia més de projeccions (dimecres 07 -diumenge 11) amb més de 25 films, dues sessions de curtmetratges, l’Alex Ross Perry com a invitat especial que comptarà amb una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya, tallers pels més petits a La Casa del Cine i projeccions per instituts amb el suport de la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Per descomptat també organitzem dues sessions per a professionals de la indústria: The American Way, una taula sobre producció de cinema independent amb Carles Marques-Marçet i Alex Ross Perry moderat per Xavier Granada, i Out Loud, una taula sobre festivals de cinema i comunicació amb Elena Neira, Ana Sánchez, Marina Queraltó i Glòria Bonet.

Al cinema Phenomena inaugurem amb el discurs dels directors, Xavi Lezcano i Josep Machado, que ens introdueixen els dies de pura satisfacció cinèfila que estan per arribar i també a tots aquells que ho han fet possible des del patrocinador Movistar +, passant per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Catalunya Film Festivals fins a El PeriódicoSofilm o el U.S. Consulate General Barcelona. Finalment es dóna pas al film inaugural Gook de Justin Chon.

L’òpera prima de Justin Chon ens situa l’any 1992 a L.A., durant els disturbis que va patir la ciutat a conseqüència de la sentència del cas “Rodney King”. Chon tenia com a referent principal pel film, La Haine de Mathieu Kassovitz, ja que més enllà de l’admiració personal que en guarda, veu que estan situades en un marc temporal molt similar i que la temàtica coincideix en alguns aspectes com el de la joventut enfrontada al seu propi futur i a la societat. La realització i contingut ens avoquen gradualment a un desenllaç tràgic. El pare del mateix director va patir els disturbis i les conseqüències, que per a ell i el seu negoci van ser similars a les de Gook.

L’argument se centra amb l’Eli i en David, dos americans d’ascendència coreana que intenten engegar un negoci de calçat. La tenda va prosperant juntament amb l’amistat que forgen amb Kamilla, una preadolescent afroamericana. Tots tres es veuran posats a prova quan els disturbis de L.A. arribin al seu barri.

Un cop finalitzat el film, que es tornarà a projectar dijous a les 20:00 als cinemes Girona, hem pogut gaudir d’Estrella DammQuesos de Suiza i Taste of America. Dimecres començaran les projeccions als Cinemes Girona on transcorrerà tot el festival. Podrem gaudir aquest primer dia de Beach Rats i també de Golden Exits amb presentació del director Alex Ross Perry. Tot un plaer #ferlindie un cop més.