Togetherness: La (im)maduresa segons els germans Duplass

Actors, directors, guionistes, impulsors del cine indie de molt baix pressupost i la evidencia palpable de que el somni americà no és una temàtica més del panorama de Hollywood… Jay i Mark Duplass han aconseguit el que molts han intentat. Des de la seva primera incursió al món del cine fins el contracte firmat amb HBO, han escalat en la piramidal estructura del sector audiovisual per situar-se confortablement als braços de la industria.

La seva primera incursió en el llargmetratge, The Puffy Chair, va marcar les bases d’una nova forma de fer films: el mumblecore, un moviment cinematogràfic amb pressupost quasi nul que substitueix les mancances econòmiques amb ingeni i recursos alternatius. Utilitzant una càmera digital i demanant favors, tres anys més tard van aconseguir rodar Bagheads i arribar a Sundance. Aquest fet els va permetre aixecar dos projectes amb cert renom: Cyrus (protagonitzat per Noah Hill, John C. Reilly i Marissa Tomei) i Jeff, who lives at home (amb Jason Segel i Susan Sarandon). Amb aquest currículum a les seves esquenes, el 2014 els Duplass van presentar el seu projecte de sèrie i HBO els va obrir les portes de bat a bat.

Foto 2 - Germans Duplass
“Some people have it all figured out. These are not those people”

En Brett, la Michelle, la Tina i l’Alex són els protagonistes de Togetherness, la sèrie produïda per HBO (Game of thrones, Girls) i creada pels germans Duplass. A grans trets podríem dir que es tracta d’una comèdia situada a l’actualitat que posa sobre la taula (i afronta) els problemes de la vida soltera i matrimonial dels quatre personatges principals. Siguin casats o solters, un cop se n’adonen que els quaranta són a tocar, comproven que res és tan senzill com abans i que la vida que porten no és la que havien somiat quan en tenien 20. En Brett (Mark Duplass) és un dissenyador de so explotat que combina la seva feina amb la vida de pare casat en un matrimoni sense passió sexual, la Michelle (Melanie Lynskey), la seva muller, s’encarrega de cuidar els fills mentre somia amb les seves pròpies aspiracions personals. La Tina (Amanda Peet) és una dona desesperada per trobar el seu camí professional i sentimental i l’Alex (Steve Zissis), un actor solter i grassonet, lluita per aconseguir un paper protagonista en la despietada indústria cinematogràfica.

Els Duplass parteixen d’experiències personals, com la de Steve Zissis, que interpreta un alter ego tan fet a mida que ens és difícil veure’n les diferències entre aquest i l’actor, per construir els personatges principals i aconsegueixen que la narració es reparteixi de forma equitativa entre els quatre protagonistes.

Foto 3 - Togetherness Temporada 2

La visió que plantegen els germans Duplass sobre la societat actual nord-americana, completament sotmesa a valors capitalistes com l’èxit o la comunitat, és punyent. A mida que avancen els capítols, ens mostren els múltiples defectes de portar una forma de vida ancorada als anys cinquanta. El que comença com una comèdia amb tocs hilarants, va convertint-se en un drama amb un sabor certament amarg. Poc a poc, els germans van desengranant els buits, les mentides i les inquietuds que aporta seguir el model del “American way of life”, tant si ets un suposat triomfador com si no has arribat a res a la vida, i el seus estimats personatges es van fent cada cop més petits en un món, irremediablement, decebedor. Tanmateix, els creadors tracten aquesta temàtica amb un tacte característic i aconsegueixen que una sèrie que destil·la una flaire dramàtica contundent també tingui una visió “superficial” i còmica que ens arranca un somriure de tant en tant. Sense cap mena de dubtes, Togetherness, es configura com una dramedy de cap a peus que segueix el cànon i l’estructura inherents en l’audiovisual independent nord-americà. Tot un must-see pels fanàtics de l’indie.

El proper diumenge 6 de març a les 18:30 podreu veure de forma gratuita gentilesa de Movistar + els dos primers capítols de la segona temporada de Togetherness a l’Americana (Sala 2, Cinemes Girona).