Clausura d’altura a l’Americana 2019

La sisena edició de l’Americana 2019 arriba a la seva fi. L’acte de clausura coincideix amb Blaze, biopic dirigit per l’actor Ethan Hawke sobre el desconegut cantautor country Blaze Foley. Abans de començar amb el discurs dels nostres directors, tothom acaba de beure la copa de Mistinguett, recordem, el cava oficial de l’edició. Enguany hi ha molt a agrair, espònsors, col·laboradors, equip, voluntaris, les 4 sales on s’han pogut veure films del festival (Cinemes Girona, Zumzeig, Filmoteca de Catalunya i cine Phenomena) i com no pot ser d’una altra manera, als espectadors. De fet, aquesta edició ha estat la més concorreguda, ha incrementat un 30% el públic, hem pogut lluir 14 soldouts i moltes altres sessions amb les sales plenes. També hem tingut 8 convidats internacionals i més de 71 pel·lícules entre llargs i curts dels quals vàries premières incloses.

Els premiats de l’edició ens vénen donats de la mà dels jurats i de vosaltres mateixos. El jurat de la crítica compost per membres de l’ACCEC, menciona Blaze i Wildlife (de Paul Dano), dos films dirigits per actors, i dóna el premi a We the animals, un film amb una capacitat desbordant per a introduir-nos al món del jove protagonista. El jurat jove de la secció Next ha premiat a Never Goin’ Back, apostant per un film dirigit per Augustine Frizzell que deixa una bona sensació i no s’emmiralla en reflexions al passat sinó en posar la mirada al present. Reflectint els primers soldouts abans i tot de començar l’edició, el premi del públic se l’emporta el documental Free Solo, l’aventura agònica de l’escalador Alex Honnold en un dels seus ascensos sense subjecció, i en categoria de curtmetratge Souls of Totality s’emporta el premi.

A Barcelona l’Americana s’acomiada, no obstant això, encara queda un llarg camí. La Route 66 ja ha començat i cada cop arriba a més localitzacions: el cinema Truffaut de Girona, la Laboral Cinemateca de Gijón, la Casa Encendida a Madrid, el Numax de Santiago de Compostel·la, la Tabakalera de Sant Sebastià… Després d’uns dies d’intensitat cinèfila, l’equip del festival només tenim paraules d’agraïment. En breus ja estarem treballant en la pròxima edició, per seguir donant alegries en forma de cine de qualitat, variat, trencador i amb ganes de ser vist. Gràcies un cop més per fer possible aquest èxit i per unir-vos a fer l’indie amb nosaltres. Fins aviat!