Americana: Joies ocultes documentals

Te’ls podries trobar al carrer. De fet l’un hi va trobar la seva passió, l’altre en escapar-ne va aconseguir arribar més lluny del que mai hagués pensat, i l’últim… és més de freqüentar festes. Els protagonistes de Satan & Adam, Chi-Town i The Bill Murray Stories han tingut una relació estreta amb el carrer, fos més dramàtica, més espontània o més sorprenent, no ens hem estat de projectar-les al festival.

SATAN & ADAM és el nostre antídot per a intentar superar el buit espiritual que va deixar dins nostre aquella meravella anomenada Sugar Man. Un grup de música nascut al carrer amb dos personatges completament oposats, en Satan, l’esperit musical, la força melòdica amb més caràcter que ha vist tocar el barri de Harlem, i Adam, un graduat universitari que deambula amb la seva harmònica pels carrers a la recerca d’algun objectiu a la vida. El destí fa que un bon dia es creuin, i com bé diu la dita, els pols oposats s’atreuen. La simbiosi musical, certament extraordinària, i algun cop de sort, impulsa l’inici d’un recorregut tan inusual com sorprenent des dels carrers als escenaris d’arreu. Recomanem deixar-se anar i gaudir al ritme d’una de les descobertes de l’edició.

CHI-TOWN ens dirigeix la mirada a Chicago i no precisament per parlar-nos de màfies. Tanmateix, sembla inevitable parlar del crim. Keifer Sykes, un jove atleta amb aptituds pel bàsquet, ha de conviure de camí al seu somni amb la mort d’amics i coneguts. La seva lluita per aconseguir arribar tan lluny com sigui possible és la mateixa que el farà sortir del barri, allò que l’apassiona serà l’única oportunitat que tindrà per sobreviure a una realitat no gaire esperançadora. El documental ens exposa les dues cares d’un somni, ens fa mirar endavant i ens adverteix d’anar mirant enrere. Apte per a tothom, per a aquelles persones que entenen l’esport com a entreteniment i per les que no deixarien de practicar-ne mai.

THE BILL MURRAY STORIES és un recopilatori de les millors aparicions de l’actor a festes, partits de beisbol i Nova York. També el podríem classificar com un homenatge al caràcter i a l’actitud que li han valgut l’estima arreu. De fet, no deixa de posar en primer terme a totes les persones que han pogut gaudir d’un moment inoblidable gràcies a ell. El documental es nodreix del misteri que rodeja el seu anecdotari i de l’obsessió del director, per intentar respondre preguntes sense aparent resposta. Com si es tractés d’un monstre del llac Ness nocturn i, probablement, ebri, molts l’han intentat albirar i pocs ho han aconseguit. Fanàtics i enemics acèrrims, si creieu saber-ne molt o desconeixeu totalment Bill Murray, no deixeu passar aquesta oportunitat d’aproximar-vos i viatjar amb ell.