
09 Mar Americana 2018: Un tercer dia reivindicatiu
Ahir vam donar per finalitzades les projeccions als Cinemes Girona de Gook i Golden Exits, no obstant això, vam poder veure el passi únic de The Work un documental que va deixar la sala muda durant els seus 89 minuts de durada, molt diferent va resultar la projecció d’Ingrid Goes West una joia indie que articula un discurs contundent contra les xarxes socials. També vam poder conèixer la història d’en Sylvio un goril·la d’aspecte humà que va aportar un toc despreocupat i naïf a la jornada juntament amb Weirdos un film en blanc i negre que ha passat pels festivals de Toronto, Berlín i Gijón entre molts altres.
Cal mencionar també l’arribada a Barcelona de Fredric Lehne, director del curtmetratge Shy Guys, tot i que potser el coneixeu per alguna de les seves estel·lars aparicions a sèries tan populars com Perdidos, Sobrenatural o (fins i tot!) Dallas. Lehne també ha pogut estar sota les ordres de Christopher Nolan, Kathryn Bigelow o Robert Redford. La selecció del seu curtmetratge per aquesta edició l’ha portat fins aquí i vam poder gaudir ahir de la seva presència a La Casa del Cine. No us podeu perdre la projecció del seu curt aquest dissabte a les 18.00 durant la sessió Shorts 2, i sí, comptarem amb la seva presència durant la sessió.
Jairus McLeary i Gethin Aldous, directors de The Work, han aconseguit l’ideal del documental: mostrar una realitat inaccessible per la gran majoria, fer-ho sense prejudicis i a més a més fer-nos còmplices de tot el que succeïx durant els 89 minuts en què transcorre el film. Al seure a veure el documental, passes instantàniament a formar part de la “teràpia de grup” i, voluntària o involuntàriament, en veure com la gent de carrer va expressant, tant o més emfàticament que els presos, allò que porten enterrat dins seu et planteges tots els punts en comú que arriben a tenir entre ells.
En una societat on les aparences i la imatge que dónes és tan malaltissament important, és molt rellevant que una de les actituds que intenten evitar és el fet de reprimir les llàgrimes, la gran teràpia del s. XXI és expressar-se naturalment, deixar sortir el teu jo amagat rere la màscara. En un món on la realitat estigui engarjolada i les aparences campen lliures, un documental com The Work és molt i molt necessari.
Com no podia ser d’una altra forma, el complement perfecte a The Work és Ingrid Goes West; l’una trenca la màscara de les falses aparences i fa treure les angoixes més profundes del nostre ser, l’altre exposa una (o varies) persona psicològicament malalta com a referència a l’estereotip influencer.
L’òpera prima de Matt Spicer ens exposa l’obsessió d’Ingrid (Aubrey Plaza) vers l’estrella d’Instagram Taylor Sloane (Elizabeth Olsen), Ingrid es va aproximant a Taylor fins al punt de creure-se’n amiga però les aparences de la influencer faran que, la mentalment inestable, Ingrid arribi a un extrem de bogeria poc saludables. A mesura que avança el film se’ns mostra de forma menys còmica i més contundent l’evolució natural de la interacció entre el mal ús d’una xarxa social i la fragilitat d’una falsa vida digital.
Us esperem avui amb més sessions on podrem veure Menashe considerada un dels 10 millors films indie de l’any segons la National Board of Review, una sessió de curts d’allò més eclèctica, una comèdia única com és Brigsby Bear o un dels films que guardem més afecte: Lucky. #feslindie