
15 Feb Presentació de la cinquena edició!
El Festival de Cinema Independent Nord-americà de Barcelona arriba a la seva cinquena edició i per celebrar-ho s’allarga un dia més respecte l’any anterior. Així, l’Americana començarà el dimarts 6 de març i us acompanyarà fins al següent diumenge, 11 de març.
Com ja ve sent habitual en les últimes edicions la inauguració tindrà lloc a la Sala Phenomena, el dimarts dia 6 de març a les 20:00, en una sessió a la que es podrà accedir exclusivament amb invitació, algunes de les quals posarem a la vostra disposició durant els propers dies a través de les xarxes socials. La resta del festival es celebrarà, com cada any, a les tres sales dels Cinemes Girona de Barcelona. Els preus de les entrades seran de 6 euros per pel·lícula, amb l’opció de comprar un abonament de cinc sessions compartible per només 25 euros.
Un any més la dissenyadora gràfica Glòria Bonet proposa una imatge pel festival que vol transportar-nos a l’essència de l’imaginari americà. Aquest cop amb una aclucada d’ull a les omnipresents barres i estrelles, que prenen cos en el paisatge urbà nocturn d’un barri qualsevol que tots podríem reconèixer.
Avui us podem anunciar ja la programació complerta d’aquesta cinquena edició de l’Americana, un festival realitzat en col·laboració amb La Casa del Cine, que es pot realitzar gràcies al patrocini de Movistar+, i el suport del Consolat General dels Estats Units a Barcelona, la Fundació Víctor Grífols i Lucas, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Catalunya Film Festivals. A més contem amb El Periódico com a diari oficial del festival i amb SoFilm com a Media Partner.
La present edició està formada per un total de 31 llargmetratges repartits en les tres característiques seccions del festival: Tops, Next i Docs, a més de les habituals sessions gratuïtes de Movistar+. També contem amb 20 curtmetratges que es projectaran dins de dues sessions específiques i dos més que estaran dins de la secció Tops. A més aquest any col·laborem amb una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya i comencem una ruta que portarà el festival per diferents localitats de Catalunya i Espanya. I encara ens queden algunes activitats que més endavant explicarem. Però comencen per la programació.
Americana TOPS, amb les cintes més guardonades i els directors més reconeguts de l’indie actual, està composada per onze títols. Beach Rats tracta el tema de l’adolescència i l’homosexualitat en un entorn on la delinqüència és un perill. Amb una fotografia espectacular, interpretacions naturals i l’encant del parc d’atraccions de Coney Island de fons, la segona pel·lícula de la directora Eliza Hittman s’ha fet amb multitud de premis, destacant el de millor direcció al Festival de Sundance. L’osset més entendridor però també més trist que mai s’ha vist en una pantalla, el Brigsby Bear, arriba a Americana després de passar i triomfar per festivals com Sundance, Cannes o Sitges. Brigsby Bear és una història de superació, de segones oportunitats, d’anhels artístics i d’amistat tan divertida com emotiva. També projectarem Gemini, la darrera cinta del prestigiós director Aaron Katz, un thriller amb crims, estrelles de Hollywood, amistat i fama, molt inquietant i que ha estat a festivals com SXSW i Locarno. Un dels plats forts d’aquesta edició serà la projecció de Golden Exits, la darrera pel·lícula de l’Alex Ross Perry, el gran convidat del festival d’enguany i que ens presentarà el seu últim treball personalment, així com algunes de les projeccions de la retrospectiva complerta que se li dedicarà a la Filmoteca de Catalunya. Golden Exits, com és habitual en els films del director, té un càsting excepcional i compta amb Emily Browning, Mary-Louise Parker o un dels seus habituals, Jason Schwartzman i tracta la inestabilitat en les relacions de dues parelles davant l’arribada d’una jove estudiant al barri. Un altre gran nom de l’indie, l’Aubrey Plaza, protagonitza la comèdia Ingrid Goes West, guanyadora del millor guió a Sundance i que ens parla de l’addicció a les xarxes socials i el perill de desconnexió de la realitat per a una ment dèbil. Un altre dels noms propis d’aquesta edició d’Americana és el Harry Dean Stanton, mort ara fa uns mesos. Amb una filmografia excepcional es despedeix després de composar un personatge entranyable com a llegat cinematogràfic. Ho comprovareu al veure Lucky, on la ficció i la realitat es donen la mà per parlar-nos d’un vell ateu de 90 anys que conviu amb la seva aparent intranscendència quotidiana.
Menashe, parlada íntegrament en jiddisch i seleccionada a més de 15 festivals d’arreu del món, explora la naturalesa de la fe i el preu de la paternitat dins d’una comunitat jueva ultraortodoxa de Brooklyn. The Rider, la pel·lícula de clausura d’aquest any, premiada a Cannes, Valladolid, Hamburg i multitud de festivals, tracta un tema tan propi del cinema americà com la figura del cowboy, però ofereix una visió molt diferent, tan subtil i poètica com trista i commovedora. Rodada per actors no professionals i amb la grandesa de Dakota del Sud com escenari de fons, la segona cinta de la directora d’origen xinès Chloé Zhao és una de les sorpreses de l’any. L’últim llargmetratge de TOPS és Weirdos, canadenca, rodada en exquisit blanc i negre, on hi tenen cabuda la joventut, l’autoestop i una aventura plena de rock. Molt celebrada en el seu pas per Berlin, Toronto o Gijón. Una pel·lícula que ens farà passar una gran estona i deixar de banda tots els complexos és Patti Cake$, nominada a la Càmera d’Or al passat festival de Cannes. Una comèdia en defensa de les minories en clau de rap que està nominada al premi a la millor òpera prima als Independent Spirit Awards. Finalment, TOPS presenta una sessió amb els dos darrers curts de Don Hertzfeldt, els dos episodis de World of Tomorrow, la filosòfica i futurista obra de l’animador de cinema independent americà més reconegut de l’actualitat. Amb el seu estil minimalista habitual, Hertzfeld tanca la història començada ara fa tres anys i que li va valer la nominació a l’Oscar i multitud de premis. La sessió d’Americana (que costarà només tres euros) serà una oportunitat d’or per veure junts i en pantalla gran, tal com mereixen, els dos grans treballs del realitzador de Califòrnia.
Les nostres nou apostes de futur que formen la secció d’Americana NEXT comencen amb Dayveon, una òpera prima present a Sundance on un adolescent de tretze anys es converteix en el cap d’una banda criminal d’una ciutat rural d’Arkansas. Don’t Think Twice ens parla d’uns amics que tenen una banda de teatre d’improvisació a Nova York i de com la seva relació es veu afectada a partir de la irrupció de la televisió en els seus espectacles i la possible fama que pot aconseguir algun dels membres del grup. Flesh and Blood navega entre el documental i la ficció per explicar-nos la història d’un home que acaba de sortir de la presó i intenta refer la seva vida. Els personatges del film s’interpreten a sí mateixos. La cinta va estar present al festival de SXSW. Gook serà la cinta inaugural d’aquesta edició d’Americana. Una història d’amistat quotidiana rodada en blanc i negre i amb el problema del racisme de fons. La cinta va ser la guanyadora de la secció Next del Festival de Sundance. Rotterdam, SXSW o de nou Sundance avalen Lemon, una singular comèdia al voltant d’un director de teatre amb caràcter irritant que veurà posada a prova la seva estabilitat mental quan un actor el deixi en evidència i el seu matrimoni arribi a la seva fi. Saturday Church ha estat a Tribeca i ha guanyat multitud de premis a festivals LGTB+. Tracta d’un adolescent de 14 anys en lluita amb la seva identitat de gènere i la seva religió. Per evadir-se necessitarà donar ales a les seves fantasies. A Sylvio un goril·la amb trets humans pateix una crisi d’identitat quan es veu involucrat en un late-night d’una televisió local. Tot plegat esdevindrà una crítica mordaç al nostre sistema de vida i als programes de televisió que consumim. The Endless, per la seva banda, barreja sectes, ciència ficció i viatges temporals aconseguint ser una de les grans sorpreses dins el cinema fantàstic de l’any. Justin Benson i Aaron Moorhead dirigeixen, escriuen, fotografien i interpreten als protagonistes d’aquesta pel·lícula present a Tribeca i a Sitges. Tanca NEXT, un thriller, The Strange Ones, on un jove i un nen travessen els Estats Units en cotxe. Sembla que vagin a passar unes boniques vacances rurals en família. Però no. Darrera deixen un fet esgarrifós del que intenten escapar.
Les variades realitats d’Americana DOCS les formen quatre pel·lícules. La última i esperada cinta del prestigiós Frederick Wiseman, Ex Libris: The New York Public Library, on durant més de tres hores tindrem el privilegi de conèixer una de les institucions més extraordinàries dels EEUU, la biblioteca pública de Nova York. Guanyadora del premi Fipresci i nominada al Lleó d’Or al Festival de Venècia, entre molts altres reconeixements. Jane, per la seva banda, aplega més de 40 premis i nominacions arreu del món. National Geographic posa a l’abast de Brett Morgen material inèdit per reconstruir la famosa investigació amb ximpanzés portada a terme per la Jane Goodall. Dina, guanyadora del Gran Premi del Jurat al millor documental al Festival de Sundance, ens parla de la estranya però colpidora història d’amor entre una dona, la Dina del títol, amb ferides físiques i psicològiques després de ser maltractada per la seva anterior parella i l’Scott un home amb síndrome d’Asperger. Finalment a DOCS també projectarem The Work, on un cambrer, un professor i un comissari d’exposicions s’endinsen a la presó de Folsom per realitzar una teràpia de grup amb diferents presidiaris. Sense diferències, tots els assistents intentaran alliberar el seu dolor de la manera més sincera possible.
A tots aquests llargmetratges hem de sumar les tres pel·lícules gratuïtes de les sessions Movistar+. Durant el festival, als Cinemes Girona, es projectarà Dave Made a Maze, una divertida i creativa cinta sobre un home que construeix un laberint de cartró a casa seva i es perd a dins. Va ser present al passat Festival de Sitges on va guanyar el Premi Noves Visions. També als Cinemes Girona podrem veure Miss Stevens, on la senyoreta del títol ha de cuidar a tres dels seus estudiants durant un viatge de cap de setmana amb destí a un concurs de teatre. Durant el viatge, s’explora la prima línia entre ser un adult i un nen. Finalment, el divendres 2 de març, a poc de començar el festival, al MWC de Pl.Catalunya es podrà veure I am Heath Ledger, un documental que recorre la vida del malaguanyat artista de la mà de la seva família, els seus coneguts i d’ell mateix.
Americana SHORTS contarà amb 20 curtmetratges distribuïts en dues sessions completament diferents que es projectaran als Cinemes Girona. Les entrades per aquestes sessions costaran tres euros, però també es podrà veure una d’elles de forma gratuïta a La Casa del Cine el dijous 22 de febrer, a les 19h. Entre els curts escollits tenim Deklab Elementary, nominat als Oscars d’enguany, així com el guanyador de Sundance i SXSW, Laps. A més tindrem la sort de comptar amb la presència de Fredric Lehne, director del curt Shy Guys i actor amb una enorme experiència, sobretot televisiva, ja que ha sortit a series com Dallas, Lost i també a pel·lícules com The Dark Knight o Zero Dark Thirty. També projectarem dos curts del director Jim Cummings, autor de la fantàstica Thunder Road, la gran sensació de l’edició de SHORTS de l’any passat, titulats It’s All Right, It’s Ok i The Robbery.
A més, recordeu que els més petits (a partir de 5 anys) podran gaudir de l’Americana KIDS i fer la seva primera pel·lícula en stop motion. A diferència de les anteriors edicions, aquests tallers es realitzaran a La Casa del Cine el dissabte 10 i diumenge 11 de març d’11h a 13h i tindran un preu de 5 euros per nen.
I també a La Casa del Cine podeu gaudir dels tallers i seminaris “El crític de cinema al nu: La crònica del festival” impartit pel Manu Yáñez i que inclou ser jurat d’Americana; “Funambulistes americans” a càrrec de Sergio Morera i finalment “La campanya de promoció cinematogràfica”, un curs impartit per l’Ana Sànchez i el Josep Maria Bunyol.
A més, com dèiem a l’inici, en aquesta cinquena edició d’Americana tindrem com a convidat el director Alex Ross Perry, que aprofitarà la seva presència a Barcelona per presentar el seu últim film, Golden Exits, així com la retrospectiva complerta que li dedicarà la Filmoteca de Catalunya entre el dia 2 i el dia 28 de març. Retrospectiva que inclou els seus anteriors quatre treballs: Impolex, The Color Wheel, Listen Up Philip i Queen of Earth.
Finalment, les activitats del festival es completaran amb sessions matinals per a Instituts sota el títol “Young Americans” i dues sessions d’indústria: “The American Way” amb la presència d’Alex Ross Perry que ens parlarà de com fer cinema indie en una indústria tan gran com la dels EEUU i “Out Loud”, on l’Elena Neira, l’Ana Sànchez, la Marina Queraltó i la Glòria Bonet ens parlaran de la comunicació d’un festival des de quatre vessants diferents.
A més, per primer any Americana viatja per cineclubs de Catalunya com Igualada, Vilafranca, Manresa, Vic i La Garriga, a més de visitar importants espais culturals de la geografia espanyola com Tabakalera de San Sebastià, La Casa Encendida de Madrid o l’Espai Rambleta de València. Aquest viatge en que es projectaran algunes de les pel·lícules d’Americana de l’actual edició l’hem batejat amb el nom de Route 66.
Per últim recordeu que el període d’acreditacions estarà obert entre el 14 i el 24 de febrer.
Per més informació, podeu consultar el nostre web i programa de ma.