Americana 2016: Inauguració de luxe

Dijous al vespre en la gloriosa sala dels cinema Phenomena, s’inaugurava la tercera edició de l’Americana: el festival de cinema independent nord-americà de Barcelona. Acompanyats per familiars, amics i coneguts, un públic habitual en la fauna de l’Americana omplia la sala i aplaudia a tot l’equip que any rere any ho fa possible. L’Oriol de Balanzó va fer el parlament d’introducció al festival i va deixar la paraula als directors del festival, en Xavi Lezcano i en Josep Machado, que ens auguraven el meravellós cap de setmana cinèfil amb films independents de distribució reduïda que es projectaran als Cinemes Girona.

Juntament amb els organitzadors i productors també es feia referencia als patrocinadors indispensables del festival: el Consolat General dels Estats Units amb la representació de Marcos C. Mandojana, Movistar + que cedeix dues sessions gratuïtes amb les series Girls i Togetherness, Moritz que ens brinda una sessió especial a The Overnight i que ens van alimentar conjuntament amb Fruselva i Taste of America després de la sessió inaugural. Printnic i La Casa del Cine també hi han deixat la seva emprenta.

foto 1
Sense més dilacions, el film que es va projectar en la inauguració d’aquesta tercera edició va ser People Places Things una comèdia que gira entorn Will Henry, un pare solter que compagina la seva alterada vida amorosa amb la docència i les seves dues filles. El director James C. Strouse aporta la seva visió edulcorada sobre el desconeixament d’un mateix i la manca d’objectius, en una revisitació més amable del seu primer film Grace is gone. Se’ns mostra l’existencialisme d’un novelista gràfic vocacional que utilitza la seva vida com a metàfora pels seus dissenys, la cotidianitat quasi caricaturesca d’un personatge perdut en un univers sobre paper, entre l’espai que separa un vinyeta de la seguent.

Jemaint Clement, actor que interpreta en Will, aporta un humor àcid característic que els més fans haureu reconegut per What we do in the shadows on hi actua ell mateix, tot i que l’envoltori romàntic que respira tota la narració deixa entreveure els sentiments anclats al cap d’aquest looser format a l’antiga. Tot i que es tracti d’un film convencional s’aconsegueix que tot flueixi sense entrebancs; resulta gratificant gaudir d’una comedia honesta amb un context fàcilment identificable i un subtext colpidor que es manté sota clau per no posicionar excessivament al espectador.

foto 2

L’Americana 2016 és oficialment en marxa!

Avui divendres podrem gaudir de la presencia d’en Radium Cheung, director de fotografia de Tangerine, a la sessió del passe a les 19:15. Assistirem també a la multipremiada en festivals com SXSW o als Independent Spirit Awards, Krisha i un munt d’alternatives molt interessants. Us hi esperem!! #feslindi